La lluita contra el canvi climàtic, també una lluita local

DANIEL MARTINEZ REDONDO – REGIDOR DE SANT BOI EN COMÚ

 

“No hi ha planeta B”. Aquest ha estat un dels missatges que més hem vist a les mobilitzacions pel clima del mes de setembre. I és que si no entenem que la cura del planeta és cosa de tothom, no tindrem alternativa. I és aquí on les administracions hem d’actuar com a palanca de canvi per garantir les modificacions normatives i mecanismes necessaris que facilitin que la ciutadania pugui transitar cap a hàbits més respectuosos amb el planeta.

A Sant Boi, fa anys que treballem en aquest sentit i tenim una bona base per continuar recorrent el camí que ens queda. L’ús de l’energia és un element quotidià en el nostre dia a dia: a casa, a la feina, quan ens desplacem… Per tant, una peça clau en aquesta lluita és el canvi de model energètic que minimitzi l’impacte en el nostre entorn. Des de l’Ajuntament podem fer coses en aquest sentit. L’eficiència energètica dels equipaments municipals i els habitatges, afavorir l’autoconsum d’energies renovables mitjançant les ordenances fiscals, l’autonomia energètica dels equipaments municipals o l’impuls de comunitats energètiques locals són algunes de les línies a treballar. Però no ens podem oblidar tampoc de la mobilitat; una mobilitat sostenible que afavoreixi anar a peu, en bicicleta o en transport públic i on el vehicle privat passi a ser secundari amb noves formes de mobilitat compartida i elèctrica.

És un canvi de cultura que anirem fent progressivament, amb l’Ajuntament acompanyant la ciutadania, però un canvi que no té marxa enrere.

 

Article publicat al Viure Sant Boi de novembre 2019