Els drets de les dones són drets humans

ALBA MARTINEZ VELEZ – PORTAVEU DE SANT BOI EN COMÚ

 

El dret a la igualtat entre dones i homes és un dels drets humans històricament més vulnerat al llarg i ample del planeta. El dia 8 de març és una bona data per reconèixer i celebrar tots aquells drets conquerits per les dones que, amb les seves lluites, han aconseguit la millora dels drets polítics i socials tot i que la igualtat efectiva encara està lluny.

Les celebracions dels darrers 8 de març han posat en relleu la transversalitat, diversitat i internacionalitat del moviment feminista: milions de dones d’arreu del món ajuntant les seves veus -i les veus de les dones que ja no tenen veu perquè han estat assassinades-, per posar les seves reivindicacions al centre de l’agenda pública i mostrar a la societat el camí que encara ha de recórrer per poder-se dir igualitària.

Aquest 8 de març de 2020 ho tornarem a fer, tornarem a ser una única marea que ompli places i carrers per denunciar l’androcentrisme i el patriarcat com les principals causes de les desigualtats i de la violència masclista.

Des dels ajuntaments, no podem donar resposta a totes les reivindicacions del moviment feminista, però sí que podem demostrar, com Sant Boi fa anys que fa, la voluntat política per generar, des del món local, polítiques transformadores, feministes i interseccionals.

Com deia l’escriptora nigeriana Chimamanda Ngozi en una entrevista al diari El País, «nuestra época obliga a tomar partido». Doncs ser feminista vol dir prendre partit per una societat més justa i igualitària per a totes les persones.

 

Article publicat al Viure Sant Boi de març 2020