Quan tota la ciutat ha d’esdevenir escola

ALBA MARTINEZ VELEZ – PORTAVEU DE SANT BOI EN COMÚ

 

El passat 13 de març les escoles i instituts van tancar les portes a causa de l’onada de la pandèmia per Covid-19 que arribava al nostre país i, amb aquesta decisió, es tancaven uns dels indrets més significatius pel desenvolupament vital de les persones, espais de vida i de trobada. Des d’aleshores, hem constatat que les experiències vitals són vies d’aprenentatge, que les eines virtuals ajuden a relativitzar els conceptes «lluny» i «a prop» i que el nou context ens demana més creativitat i treball en equip que mai.

Sabem que el 14 de setembre comença un curs ple d’incerteses però l’educació, com a dret i com a servei públic, demana escoles obertes i segures, i des de les administracions públiques ens hem de comprometre a posar a disposició dels equips de professionals i de les famílies els recursos suficients perquè aquests es puguin dedicar a allò que millor saben fer: acompanyar infants i joves en els seus processos d’aprenentatge, escoltar-los i ajudar-los a imaginar.

Sabem que no hi ha res millor que l’escola per garantir la igualtat d’oportunitats i és per això que l’Ajuntament de Sant Boi seguirà acompanyant la comunitat educativa en aquest nou curs escolar que comença. El pedagog italià Francesco Tonucci deia l’altre dia a una conferència que «l’escola hauria de ser el lloc on el món es descobreix». Més enllà de les pors que totes i tots tenim, deixem que el món «real» entri a l’escola i que l’escola sigui permeable al seu entorn com a espai d’aprenentatge i descoberta per a tots els nens, nenes i joves.

 

Article publicat al Viure Sant Boi de setembre 2020