Violències masclistes en temps de pandèmia

ALBA MARTINEZ VELEZ – PORTAVEU DE SANT BOI EN COMÚ

 

En un context estrany com el que estem vivint, en el qual la por està més present que mai a les nostres vides (por a emmalaltir, a perdre la feina, que ens anul·lin aquella operació que fa mesos que estem esperant, a la mort de les persones que estimem…), sabem que hi ha hagut un col·lectiu doblement afectat: les dones víctimes de violència masclista.

La Covid-19 ens va obligar a tancar-nos a les nostres llars, fet que va provocar que moltes dones es veiessin aïllades i atrapades en els seus domicilis amb els seus maltractadors, limitant les seves relacions i el suport extern. Sabem que els serveis d’atenció a les dones víctimes de violència masclista ha vist incrementada la seva demanda al llarg d’aquests mesos de confinament. Ja al mes de maig, la Generalitat de Catalunya reportava un increment de trucades al servei telefònic d’atenció de l’Institut Català de les Dones, que va arribar a atendre una trucada cada mitja hora al mes d’abril. Un 39,5% de les trucades van ser per denunciar agressions físiques, un 7,1% per agressions econòmiques i un 2,5% per denunciar violència sexual. I en el 91,8% dels casos també s’acompanyava de maltractament psicològic.

Aprofitem aquest novembre feminista on es commemora el Dia internacional per a l’eliminació de la violència envers les dones (25 de novembre) per visibilitzar aquesta altra xacra que ens deixa la pandèmia i redoblar l’acompanyament a aquestes dones i els seus fills i filles que han patit aquesta vulnerabilitat especial derivada de l’aïllament domiciliari.

 

Article publicat al Viure Sant Boi de novembre 2020