El comerç de proximitat, un valor essencial

DANIEL MARTÍNEZ REDONDO – REGIDOR DE SANT BOI EN COMÚ

 

Aquest 2020, del que ja ens acomiadem, és obvi que no ha estat un bon any. Ens ha colpit a totes i a tots, i ens ha deixat vivències i sentiments que ja formen part de nosaltres per sempre.

Han estat mesos on les situacions viscudes també ens han deixat alguns aprenentatges. Alguns d’ells molt vinculats a la nostra ciutat i l’ecosistema que ens envolta.

Durant els mesos més durs, on la incertesa i les pors eren molt presents, un valor discret, però essencial, estava allà; al peu del canó, per oferir-nos els seus productes i serveis més bàsics i permetre’ns refugiar-nos a casa per protegir-nos: el comerç de proximitat. Petites botigues dels nostres barris, amb els nostres veïns i veïnes al capdavant, adaptant-se a les nostres necessitats i facilitant les nostres compres.

Ara, que arriben unes setmanes on les compres de productes i aliments s’incrementen, cal no oblidar aquest aprenentatge. Sapiguem valorar allò que ens ha ajudat a tirar endavant i no oblidem qui ha estat al nostre costat. Li ho devem a ells, però també a nosaltres mateixos. Imaginem per un moment com haguéssim viscut aquests mesos sense el forn del costat de casa, la carnisseria del mercat o la fruiteria. Sense tantes i tantes botigues, sense aquesta atenció que no només et venia el seu producte, sinó que et preguntava com estaves tu i la teva família, es preocupaven per nosaltres. Pensem com seria la nostra ciutat sense aquest valor essencial, el valor de tenir-ho a prop teu.

Avui tocaria donar les gràcies, però el millor agraïment és actuar en conseqüència.

 

Article publicat al Viure Sant Boi de desembre 2020