No hi ha lluita contra el canvi climàtic sense Transició Energètica

DANIEL MARTÍNEZ REDONDO – REGIDOR TRANSICIÓ ENERGÈTICA I HÍDRICA A L’AJUNTAMENT DE SANT BOI

 

L’existència del canvi climàtic i la importància de combatre’l és un discurs que, per sort, està guanyant l’hegemonia. Avui dia, gairebé ningú dubta que el Planeta i, per tant, tothom que l’habitem tenim un greu problema de subsistència si no fem res per posar-hi remei. De fet, ja anem tard. Els plans que s’impulsen des de les administracions parlen d’adaptació, entenent que molts dels efectes provocats pel canvi climàtic ja han vingut per quedar-s’hi. Però encara som a temps de prendre mesures que ajudin a evitar que la cosa vagi a més.
Els Ajuntaments tenim un paper important en tot això, i malgrat que ens calen moltes més eines i recursos per poder actuar amb més contundència, ja estem jugant aquest rol.
Un dels elements importants en aquesta lluita, i del que tothom parla, és l’energia. Un element imprescindible per a la vida de les persones, però que amb el model actual també és una de les principals amenaces. És per això que el concepte de Transició Energètica pren força i importància en aquesta lluita per salvar-nos de nosaltres mateixos.

Quan parlem de Transició Energètica no parlem només de deixar de consumir combustibles fòssils i contaminants. Seria un greu error pensar que tota l’energia que consumim és fàcilment substituïble per energia provinent de fonts renovables. Ni és fàcilment substituïble ni, òbviament, és sostenible des d’un punt de vista dels recursos naturals necessaris; tota acció té un impacte en el nostre Planeta. Per reduir aquest impacte a la mínima expressió cal posar en marxa tot el conjunt d’accions que la Transició Energètica ens planteja.

 

Demanda energètica

Parlem en primer lloc de consumir menys energia des d’un punt de vista de l’eficiència, però també de reduir la demanda energètica modificant els nostres hàbits de vida. Parlem dels nostres desplaçaments, de l’ús del transport públic, del consum responsable, de tenir habitatges i empreses energèticament ben dimensionades. Està clar que carregar tota aquesta responsabilitat sobre la ciutadania seria injust, a la vegada que ingenu. Per això, som les administracions que en primer lloc hem d’obrir camí, i en segon lloc ajudar i facilitar les eines necessàries perquè cadascú de nosaltres puguem fer aquest canvi.

Què estem fent des de l’Ajuntament per reduir els consums? Des d’un punt de vista del consum municipal, hem fet inversió en matèria d’eficiència energètica que ens permet estalviar 1.200.000€ anuals, deixant d’emetre 3.300 tones/any de CO2.

En els pròxims mesos tenim previst iniciar el canvi de tot l’enllumenat de la ciutat a tecnologia led, amb una gran inversió que ens permetrà seguir reduint consums, emissions CO2 i despesa.

Pel que fa a l’acompanyament a la ciutadania, tenim un servei d’assessorament energètic i s’estan impulsant auditories energètiques online per a empreses, comerços i llars, o ajuts econòmics a la rehabilitació d’habitatges i a comerços en l’àmbit de l’eficiència. I en aquests moments tenim en marxa un gran projecte de rehabilitació energètica de tots els edificis del barri de Camps Blancs. Una mesura que té com a objectiu millorar la qualificació energètica dels edificis, reduir el seu consum, i per tant les seves emissions, i millorar el confort i la vida de les persones que els habiten.

 

Fonts Renovables

En segon lloc, parlem de què aquella energia que consumim, un cop ben dimensionada, provingui de fonts renovables. Fins al 2018, l’Estat penalitzava l’ús d’energies renovables, en concret l’energia solar, amb el seu famós “impost al sol”. El canvi de govern, la inqüestionable lluita contra el canvi climàtic i les inèrcies europees han donat la volta a les lleis i ara tenim directives que ens faciliten la implementació de les energies renovables. Tot i que encara queden algunes incògnites per resoldre, tot apunta que s’obre un període on la implementació d’energies renovables començarà a ser exponencial. Què estem fent des de l’Ajuntament per afavorir la seva proliferació? Pel que fa a l’ús d’energies renovables, la nostra estratègia passa per l’aprofitament del sostre construït a la ciutat, així com pèrgoles, per a la implantació de plaques fotovoltaiques i impulsar l’autoconsum municipal com a palanca per ajudar a l’autoconsum privat. Estem definint zones d’autoconsum a la ciutat que permetin implicar-se als privats i anar construint una gran Comunitat Energètica com a objectiu final. A Sant Boi, també contemplem la combinació d’energia solar amb biomassa, element que ens permetrà aprofitar la gestió forestal sostenible dels nostres boscos i transformar el residu forestal en energia. Per això, tenim en marxa diversos projectes que veuran la llum aviat.

Pel que fa a la implementació de renovables en l’àmbit privat, hem modificat les ordenances fiscals per afavorir el seu impuls mitjançant bonificacions a l’IBI o l’IAE, entre d’altres. Amb una bonificació del 50% durant 5 anys, ens situem en un dels municipis amb majors bonificacions en aquest àmbit.

Una peça clau en aquest procés de transició és la indústria. A Sant Boi comptem amb una important xarxa de polígons que no queda fora d’aquesta estratègia. Per això, des de l’Ajuntament hem fet acompanyament a algunes empreses importants que han rebut finançament públic per a la instal·lació de plaques fotovoltaiques i la creació d’una plataforma de monitoratge, seguiment i control dels seus consums. Amb aquest primer pas, fem camí en la incorporació d’altres empreses que s’hi sumin a aquesta autonomia energètica a la zona industrial.

 

La mobilitat

Una menció a part mereix el consum d’energia des d’un punt de vista de la mobilitat.
Des de l’Ajuntament impulsem accions per afavorir els desplaçaments a peu, en bicicleta o amb patinet dintre de la ciutat, amb un espai públic pensat per aquest ús. I malgrat encara queda molt recorregut, avancem en la millora de transport públic per tal que sigui una veritable alternativa al vehicle privat en els desplaçaments fora del municipi. Les polítiques sobre els vehicles passen per afavorir les iniciatives de l’ús de vehicle elèctric compartit. En aquest sentit, col·laborem amb la cooperativa Som Mobilitat i ja comptem amb un vehicle a la nostra ciutat (aviat arribarà un segon), que ens situa com l’única ciutat del sud de la regió metropolitana amb aquest tipus de vehicle. Per altra banda, facilitem l’ús de vehicle elèctric afavorint els punts de càrrega de vehicles o les bonificacions a les taxes municipals als vehicles 0 emissions.

 

Instruments i component social

Com volem fer tot aquest procés? Òbviament ho volem fer de la mà de la ciutadania per tal que ningú quedi enrere. Per això ens estem dotant de diferents instruments i espais que ens ajudin a fer aquest camí més fàcil.

Per una banda, tenim la Taula de Transició Energètica, un espai de participació on compartir experiències i generar oportunitats de col·laboració. Per altra, la Transició Energètica comporta un canvi de model i de com gestionem l’energia que generem de forma més democràtica i autònoma per trencar amb el monopoli energètic que posa en joc un bé essencial com l’energia. Per això, des de l’Ajuntament treballem per avançar en la democratització de l’energia i apostem per altres operadores i comercialitzadores que, no només ens ofereixin l’electricitat provinent de fonts renovables, sinó que tinguin un component ètic i social. Recentment, ens hem sumat a Barcelona Energia, una empresa pública amb vocació metropolitana que ens podrà subministrar l’energia i oferir altres serveis. Paral·lelament estem treballant en la transformació de les empreses municipals perquè aquestes puguin oferir serveis energètics que ens ajudin a impulsar les comunitats energètiques locals.

 

Portem dos anys de mandat i més d’un any de pandèmia, però les polítiques de Transició Energètica, malgrat les dificultats de l’escenari, són imprescindibles per avançar en la lluita contra el canvi climàtic i aquestes avancen a bon ritme. Esperem aportar el nostre gra de sorra, des de Sant Boi, per assolir els compromisos que marca l’Agenda 2030 en el marc dels Objectius de Desenvolupament Sostenible.