Sant Boi en Comú organitza un acte amb relació al dret d’asil i persones LGTBI

El dimarts, 6 de juliol, la Biblioteca Jordi Rubió i Balaguer va acollir aquest acte en el marc del Dia Internacional de l’Orgull LGTBI.

 

La conductora de l’acte i membre de Sant Boi en Comú, Alba Martínez, va obrir l’acte expressant una rotunda condemna davant l’assassinat homòfob de Samuel, ocorregut a Riazor, A Coruña, la matinada del passat dissabte. Les persones assistents expressàvem així el nostre condol a familiars i amistats de la víctima, i el rebuig de qualsevol classe de missatge d’odi i violències, també aquelles que atempten contra la llibertat per raó d’identitat de gènere o orientació afectiva.

El passat 20 de juny commemoràvem el Dia Mundial de les Persones Refugiades i una setmana després, el 28 de juliol, el Dia Internacional de l’Orgull LGTBI, dues commemoracions que han aglutinat diversos esdeveniments organitzats per l’Ajuntament de Sant Boi i altres entitats de l’àmbit del refugi i LGTBI.

L’agrupació local dels Comuns, ha volgut sumar ambdues dates en un mateix acte per visibilitzar la vulneració de drets de les persones LGTBI arreu del món. En concret, l’acte va tenir com a eix central el dret d’asil d’aquelles persones que fugen dels seus països d’origen pel fet d’estimar o sentir-se com ells volen.

«No podem normalitzar aquest tipus d’expressions de la violència ni aquí ni enlloc. Precisament d’això volíem parlar avui en aquest acte; de quines dificultats afegides tenen les persones sol·licitants d’asil que han hagut de deixar els seus països d’origen per motiu d’orientació sexual o identitat de gènere», ens explica l’Alba Martínez, regidora de Cooperació, Solidaritat i Pau a l’Ajuntament de Sant Boi.

En una primera part de l’acte vàrem comptar amb la participació de l’Estel·la Pareja, directora de la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat (CCAR), que va contextualitzar la situació del col·lectiu LGTBI que ha d’afrontar un procés de sol·licitud de protecció internacional. Més tard, l’activista Mahmoud Assy va establir un diàleg amb el públic a través del qual aprofundir en temes de diversitat i inclusió.

 

Sant Boi, ciutat refugi

Cal remarcar la implicació de la ciutat de Sant Boi en la defensa dels Drets Humans i el compromís polític per esdevenir ciutat refugi que va donar lloc a l’aprovació, el desembre de 2015, el Pla Municipal d’Acollida a Persones Refugiades. La col·laboració estratègica amb CCAR ha permès desenvolupar diferents polítiques i projectes que han fet realitat aquesta voluntat política per esdevenir ciutat d’acollida. Aquest és el darrer butlletí electrònic elaborat per la Unitat de Cooperació, Solidaritat i Pau de l’Ajuntament de Sant Boi que s’ha publicat amb les darreres informacions sobre aquest àmbit.