La urgència de la salut mental

ALBA MARTINEZ VELEZ – PORTAVEU DE SANT BOI EN COMÚ

 

L’abordatge, de qualitat i amb recursos, de la salut mental ja era un repte pendent abans de la pandèmia, però en l’actualitat s’ha transformat en urgència. Les entitats i professionals que treballen en l’àmbit coincideixen en la importància d’invertir en la salut mental en un moment on la pandèmia ha fet aflorar les deficiències del sistema públic, especialment entre la població més jove. De fet, sabem que el 50% dels catalans d’entre 18 i 30 anys han expressat moments depressius en el darrer any i que, segons dades de l’OMS, una de cada quatre persones patirà un problema de salut mental al llarg de la seva vida.

Els grups d’En Comú Podem al Parlament i el Congrés fa mesos que estan posant el crit d’alerta i impulsant iniciatives per abordar la qüestió. Aquests dies, el Congrés dels Diputats està debatent una Llei de Salut Mental, fet que representa un motiu per l’esperança i una oportunitat per dotar de la importància que mereix l’assumpte. Només posant en el centre criteris socials, econòmics o de gènere (a Espanya, un 85% dels fàrmacs psiquiàtrics es prescriuen a dones), i atenent sense estigmes les conseqüències que la Covid-19 també ens està deixant en la nostra salut mental, estarem anant a l’arrel.

A Sant Boi, administració local, entitats i societat en general estem acostumades a trencar els prejudicis que tradicionalment acompanyen el tema i disposades a aportar l’experiència acumulada per garantir una atenció de qualitat en aquesta altra pandèmia que encara massa gent viu en silenci.

 

Article publicat al Viure Sant Boi d’octubre 2021