La reforma laboral que recupera drets

ALBA MARTINEZ VELEZ – PORTAVEU DE SANT BOI EN COMÚ

 

El passat 3 de febrer, el Congrés dels Diputats convalidava la reforma laboral, sense dubte una de les mesures que tindrà major impacte en els treballadors i treballadores de la nostra ciutat i que compta amb el valor afegit de ser fruit d’un pacte que integra els sindicats UGT i CCOO i la patronal.

L’actual govern de l’estat format per PSOE i Unidas Podemos i, de forma especialment destacada, el seu Ministeri de Treball amb Yolanda Díaz al capdavant, ha tingut com a prioritat la protecció de l’ocupació amb la recuperació de 777.000 llocs de treball gairebé dos anys després de l’inici de la pandèmia ocasionada per la Covid-19, o la reducció de l’atur en 902.000 persones. Sense oblidar-nos de la pujada del Salari Mínim interprofessional que camina cap a l’objectiu de situar l’SMI en el 60% del salari mitjà del país.

Amb l’aprovació d’aquesta reforma -amb efectes immediats en les condicions salarials i laborals de moltes persones-, deixem enrere les polítiques de desregulació de les relacions laborals i de debilitació de la negociació col·lectiva imposades pel PP la passada dècada i que van provocar un augment de la inestabilitat laboral en totes les seves dimensions: baixada de salaris, augment de la desigualtat i aparició intensiva de pobresa, fins i tot entre treballadores i treballadors amb feina; fets que afecten especialment les dones i els i les joves. I obrim una nova era per a les relacions laborals amb la qual desterrem la precarietat i apostem per una sortida social de la crisi a través de més i millor ocupació.

 

Article publicat al Viure Sant Boi de març 2022